BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Metas surimtėti ir pereiti prie fundamentalių dalykų.
Tai vienam, tai kitam poste užsimenu apie ekologišką maistą, ir nors man (besistengiančiai pirkti kuo daugiau ekologiškų maisto produktų) su eko sertifikavimu seniai viskas aišku, panorau, matgi, pasidalinti savo žiniomis su plačiąja visuomene (kitaip tariant - tais 5 mano blogo subskraiberiais ir kitais 10 čia užklystančiais atsitiktinai :)). Be to, kad jumis būtų suprantamiau, pasistengsiu apsiriboti pagrindais, tačiau nepamiršiu įdėti puikių nuorodų gilesnėms žinioms. Oho, aš puiki įvadų rašytoja. Pradedam.

Ekologiško maisto produktų vadovas

Šiais laikais, kai parduotuvėse daržovių skyriai seniai nebekvepia daržovėmis, o pienas galioja pusantrų metų, ekologiškas produktas yra vienintelė (ir, beje, neypatingai populiari) išeitis vartotojui, kuriam vis dar svarbus maisto skonis, pačio sveikata ir, netgi drįsčiau tarti, apskritai maisto kultūra. Visgi, pastaruosius porą metų jaučiu didėjantį susidomėjimą ekologiškais produktais ir kitomis eko prekėmis. Tačiau tuo pačiu dauguma žmonių išties net negalėtų pasakyti, kodėl vienas produktas yra ekologiškas, o kitas - ne, nors, mano nuomone, to turėtų mokyti jau pradinėse klasėse.
Taigi, ekologiškas produktas - tai toks augalinės ar gyvulinės kilmės produktas, kuris pagaminamas, pakuojamas, ženklinamas, laikomas ir gabenamas laikantis Ekologinio žemės ūkio taisyklių.

O šios taisyklės sako, kad:

  • auginant augalinės kilmės maisto produktus negalima naudoti jokių sintetinių trąšų, augalų apsaugos priemonių (pesticidų, herbicidų), augimo reguliatorių ar dažų. Beje, organines ir natūralios kilmės mineralines trąšas (pvz. kalkes) ir natūralias augalų apsaugos priemones (pvz. smilkalus) naudoti galima;
  • auginami gyvuliai ir paukščiai šeriami tik ekologiškais pašarais (išaugintais ekologiniuose ūkiuose ir pagamintais laikantis eko taisyklių). Šie gyvuliai ir paukščiai nėra šeriami genetiškai modifikuotais pašarais, augimą ir apetitą skatinančiais preparatais, sintetiniais hormonais, vaistais ir kt. sintetinėmis medžiagomis;
  • apdorojant ar perdirbant maisto produktus naudojamos ekologiškos žaliavos, nenaudojami
    sintetiniai maisto priedai ar pagalbinės medžiagos. Produkte gali būti iki 5 proc. neekologiškų žemės ūkio kilmės sudėtinių dalių, maisto priedų bei pagalbinių medžiagų, kurie leidžiami naudoti ekologinėje gamyboje;
  • draudžiama ekologiškus produktus apdoroti jonizuojančiais spinduliais, aukšto dažnio srovėmis ir naudoti cheminio apdorojimo būdus. Produktams konservuoti ir rūkyti draudžiama naudoti chemines medžiagas;
  • ekologiški žemės ūkio produktai negali būti genetiškai modifikuoti.

Kalbant apie ekologiškų produktų sertifikavimą Lietuvos parduotuvėse dažniausiai sutinkame šiuos pagrindinius tris eko produktų ženklus:


„Ekoagros” - tai lietuviškas žemės ūkio ir maisto produktų ženklas. Jie auginami,
perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtus taisyklių
reikalavimus. Šie  produktai visada bus paženklinti etikete, kurioje
pateikiama pati svarbiausia informacija: ekologiškų produktų
sertifikavimo ženklas, identifikuotas gamintojas, jo sertifikato
numeris, sertifikavimo darbus atlikusi sertifikavimo įstaiga.



Nuo 2006 metų ženklą “Ekologinis žemės ūkis”
nustatyta tvarka naudoja sertifikuoti Lietuvos ekologinės gamybos
ūkininkai bei perdirbėjai, karu su sertifikavimo įstaigos “Ekoagros”
ženklu.

Tai 2000 metais sukurtos ekologiškų Europos Sąjungos produktų sertifikavimo ženklas, reiškiantis, jog produkte yra ne mažiau nei 95% ekologiškų sudėtinių dalių.

Apie ekologinės žemdirbystės ir ekologinių produktų privalumus kalbėti galima būtų belenkiek, bet svarbiausi, greičiausiai, yra šie:

  • Ekologiški produktai yra maistingesni už įprastinius, TURI skonį (prisimink paskutinį valgytą pomidorą) ir kvapą;
  • Ekologinė žemdirbystė tausoja aplinką : neteršia žemės, vandens ir oro cheminėmis medžiagomis, išsaugo jos derlingumą metai iš metų;
  • Ekologinė žemdirbystė ir gyvulininkystė išsaugo augalų ir gyvūnų bioįvairovę, užtikrina auginamų gyvulių ir paukščių gerovę (na, tokią, sakyčiau, sąlyginę, jei jų gyvenimo baigtis - ant mūsų stalo);
  • Sukuria naujas darbo vietas ūkininkavimo, perdirbimo ir paslaugų sektoriuose.

Beje, tie, kurie vis dar netiki, jog pasaulis galėtų išgyventi vien tik ekologiškai ūkininkaujant - paskaitykite, ką sako šveicarų tyrimas.

O pabaigai:

P.S. Gerai, žinau, šiame poste priešdėlis eko pavartotas 32 kartą. Have nothing to do with it.

Rodyk draugams

Komentarai (4) : “The Basics: Eko žymėjimas. Maistas.”

  1. xMissFx rašė:

    ;D

  2. sigurdas | veganas.wordpress.com rašė:

    „Ekologinė žemdirbystė ir gyvulininkystė išsaugo augalų ir gyvūnų bioįvairovę“ - nevisai. Šiom dienom bet kokia gyvulininkystė, ekologinė ar ne, dėl greito žmonių populiacijos didėjimo turi neigiamas pasekmes biologinei įvairovei. Apie tai pranešė jau ir Jungtynės Tautos, ir IUCN:
    http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/a0701e/A0701E05.pdf

  3. Le rašė:

    Visiškai palaikau gyvūnų mylėtojus ir jų teisių gynėjus, ir nors pati visai sėkmingai judu link raudonos mėsos atsisakymo, nemanau, kad galėčiau būti veganė. Tuo pačiu, mane žavi žmonės, kurie pasirenka tokį gyvenimo būdą ir tikrai jaučiu jiems didelę pagarbą, kad jie nori ir gali nevalgyti mėsos produktų (žinau, kad tai platesnė sąvoka, bet apsiriboju mėsa šįkart).
    Kita vertus, suprantant ir aiškiai suvokiant situaciją, kartais tenka rinktis ne tarp teisinga/neteisinga ar gera/bloga, o tiesiog mažesnę blogybę :-) linkėjimai

  4. sigurdas | veganas.wordpress.com rašė:

    Na, gyvūnų teisės - jau grynai bioetikos klausimas. Aš tiesiog norėjau grynai iš ekologinių principų užakcentuoti mūsų maisto pasirinkimus, kurie labai stipriai gali įtakuoti mūsų ekologiniams pėdsakams.
    O šiaip, vegetarams naujokams visada rekomenduoju apsilankyti gyvunuteises.lt/forum - ten daug patarimų galima gauti, ir patiems pasidalinti informacija ar klausimais/nerimais :) va.

Rašyti komentarą